Skip to main content

HARI TANPA BEG PLASTIK, MENGUNTUNGKAN SIAPA ?





Agak 2 lah kan, siapa yg tidak perlukan beg plastik ? kontraktor kelas A ? doktor jantung ? atau orang yg hidup di bandar, gaji cukup2 makan ?

Bila hari nih pergi Tesco tengok mak cik2 yg dah tetua tuh pergi pasaraya bawak beg plastik sendiri, entahlah rasa kesian pun ada. Terkedek 2 jinjing beg plastik sendiri pasal x nak bayar 20 sen . Bukan nak hina caci ke apa, itulah nak tanya, hari tanpa beg plastik menguntungkan siapa ?!!.

Bagi orang yg ada HONDA CR-V,PROTON TUAH, MYVI, diorang x perlukan beg plastik, diorang x peduli pun pasal plastik nih, bagi menyemak rumah diorang jer. Tapi macam mana pulak dengan nasib masyarakat kurang berkemampuan ? datang pasaraya naik bas , berhimpit2 dengan bangla ngan indon, kena bawak beg plastik pulak ?? boleh bayang tak?, heh naik bas pun x penah kan ? naik komuter x payah cakap la, korang penah tengok pendatang asing naik van buruk gi jalan2, sepoloh kali sesak dari tu bhai !!

Jngn kita bandingkan negara kita dengan negara maju, negara kita memang maju, tapi bukan la semua isi rumah rakyat negara nih RM 10K sebulan, x heran setakat 20 sen walaupun harga asalnya 0.0000000001 sen jer. Memang negara maju x pakai plastik, tapi diorang pakai beg woodmade, kiranya beg la jugak kan .

Kalau betul nak bersihkan negara nih dari beg plastik, cubalah ganti semua beg plastik yg ada dekat pasaraya dengan beg macam dekat U.S.A tuh, prove it  !!. Kalau setakat mencebik memang senang, fikir lah guna akal.


Last 2 masyarakat yg ada 'BUS' terpaksa membayar denda beg plastik, sedangkan tambang mereka datang pun maybe diorang dah kira cukup2 RM 1.20.

Kalau nak selamatkan bumi sekalipun, fikirkan lah sikit macam mana nak selamatkan masyarakat bawahan, contoh pihak kerajaan sekarang naikkan harga ron 97, yg melalak tak tentu pasal confirm masyarakat yg pakai saga 90-an dengan van berhantu, bukan nak hina tapi realiti. Padahal pemilk CR-V , PROTON TUAH, BMW sikit pun tak heran yg menjadi pengguna setia ron-97. Last 2 duit mahal ron-97 jadi support subsidi untuk ron-95 jugak , masyarakat biasa yg dapat manfaat, fikirlah sikit.

Ada pulak kempen hari tanpa zina rupanya he he, nak bagi link dah tak der la,political war, semua dah remove. Itu dia punya pasal lah .

Popular posts from this blog

REVIEW SAYANGKU KAPTEN MUKHRIZ

kalau muka macam ni xder masalah. 


5 minit aku tengok cerita ni aku dah x puas hati. Aku dah cakap mana ade pompuan tergedik buat muka kiut sepanjang masa, dah la tak kena langsung dengan personaliti dia. Pasai nak bagi review tengok jugak la sampai episod 2. Director Malaysia ni memang keras kepala betui la. Cakap dengan abang dia pun gedik malampo cutttt aku kata cuttttttt, retake balik !!

Watak gedik melampao lampao ni tak salah kalau pelakon tu personaliti memang mcam tu, yg dah sampai tahap ni tasha shila,intan ladyana,  zara zya dengan nora danish je, diorang bila gedik orang suka tengok pasal gediknya memang kelakar, ni kalau gedik rasa nak tutup tv , kuku jari melingkor buat pe, aku cukup benci orang keje pakai orang dalam ni.

Jarak gedik kiut dengan gedik menyampah ni line dia dalam 5mm je jarak dia so bila ko dah terlebih line atau batasan dikatakan ko dah cross line tu habis, ko dah lintas north korea umpanya.


Kalau nak buat cerita pompuan gedik full time boleh, tapi kalau…

REVIEW BIAR AKU JADI PENUNGGU

Bosan, tengok hero, heroin dengan director dia aku dah rasa bosan. Kau membuat aku rasa bosan. Miera drama lorong cahaya je aku rasa best lain habuk, pergi la join director/drama yang best2 sikit, berlakon la dengan zul huzaimi xpun zamarul hisyam kalau luck baik hafidz roshdi, mamat tu power betul attraction dia tapi gi belakon ngan mak anak dua pulak, hampeh betul. Bagi hero chris pine pun tak selamat la drama ni. Janna berapa ratus drama pun macam ni la character dia x ubah dah, asraf pulak Allah tak tau nak cakap la, get out!!!. sikit sikit pompuan melayu jahat je pakai seksi minum arak, ape punya bangang statement ni nak putar masa ke apa.Tang mana miera seksinya aku x faham, kome ni x pernah tengok drama indonesia, singapore munasabah la sikit plot tu. sekejap fesyen hujan sekejap fesyen bini hafidz, so conclusion dia filem tom hanks 300000000 lebih best dari drama ni.

Aku panas betul double standard ni, hanez kena tendang pasai kahwin duda, mamat ni lulus pulak jadi hero, jamb…

REVIEW FILEM USIN UFO BIKIN KECOH

Filem ni aku rasa ada best ada x best. First 30 minit performance kathy azean dengan aishah elias memang best, lakonan diorang memang mantap dan kelako, 30 minit ni berbaloi tapi lepas tu kelaut.Kathy azean dulu selalu tengok dia jadi mak pshyco, nak tengok dia pun rasa takot, tapi bila buat kelakar dia memang lawak.
 Aishah elias ni memang sesuai watak romantic comedy banding minah siam tu. Ambik syuib main cast, lakonan dia macam zombie, tawar. Kalau ambik izzue islam ke mungkin cerita ni meletop, walaupun muka dia jambu tapi dia berlakon A1 dan dia natural kelakar. 
Trailer filem ni pulak sedih betoi la, tak tau nak cakap, sedih. Aku tak tau mana satu supporting actor mana watak utama, mana satu pelakon tambahan. Kaza pelakon hebat bagi la dia supporting actor, bukan pelakon tambahan. Joey pulak memang kelakar tapi bila team dngn syuk buat lawak xxx at mlm aku memang menyampah betul la, terlebih sangat, apa dapat buat lawak xx aku pun x faham la.
Lagi satu plot yg semak alif satar…