Saturday, 30 April 2011

HARI TANPA BEG PLASTIK, MENGUNTUNGKAN SIAPA ?





Agak 2 lah kan, siapa yg tidak perlukan beg plastik ? kontraktor kelas A ? doktor jantung ? atau orang yg hidup di bandar, gaji cukup2 makan ?

Bila hari nih pergi Tesco tengok mak cik2 yg dah tetua tuh pergi pasaraya bawak beg plastik sendiri, entahlah rasa kesian pun ada. Terkedek 2 jinjing beg plastik sendiri pasal x nak bayar 20 sen . Bukan nak hina caci ke apa, itulah nak tanya, hari tanpa beg plastik menguntungkan siapa ?!!.

Bagi orang yg ada HONDA CR-V,PROTON TUAH, MYVI, diorang x perlukan beg plastik, diorang x peduli pun pasal plastik nih, bagi menyemak rumah diorang jer. Tapi macam mana pulak dengan nasib masyarakat kurang berkemampuan ? datang pasaraya naik bas , berhimpit2 dengan bangla ngan indon, kena bawak beg plastik pulak ?? boleh bayang tak?, heh naik bas pun x penah kan ? naik komuter x payah cakap la, korang penah tengok pendatang asing naik van buruk gi jalan2, sepoloh kali sesak dari tu bhai !!

Jngn kita bandingkan negara kita dengan negara maju, negara kita memang maju, tapi bukan la semua isi rumah rakyat negara nih RM 10K sebulan, x heran setakat 20 sen walaupun harga asalnya 0.0000000001 sen jer. Memang negara maju x pakai plastik, tapi diorang pakai beg woodmade, kiranya beg la jugak kan .

Kalau betul nak bersihkan negara nih dari beg plastik, cubalah ganti semua beg plastik yg ada dekat pasaraya dengan beg macam dekat U.S.A tuh, prove it  !!. Kalau setakat mencebik memang senang, fikir lah guna akal.


Last 2 masyarakat yg ada 'BUS' terpaksa membayar denda beg plastik, sedangkan tambang mereka datang pun maybe diorang dah kira cukup2 RM 1.20.

Kalau nak selamatkan bumi sekalipun, fikirkan lah sikit macam mana nak selamatkan masyarakat bawahan, contoh pihak kerajaan sekarang naikkan harga ron 97, yg melalak tak tentu pasal confirm masyarakat yg pakai saga 90-an dengan van berhantu, bukan nak hina tapi realiti. Padahal pemilk CR-V , PROTON TUAH, BMW sikit pun tak heran yg menjadi pengguna setia ron-97. Last 2 duit mahal ron-97 jadi support subsidi untuk ron-95 jugak , masyarakat biasa yg dapat manfaat, fikirlah sikit.

Ada pulak kempen hari tanpa zina rupanya he he, nak bagi link dah tak der la,political war, semua dah remove. Itu dia punya pasal lah .