Skip to main content

HINA DOSA DAN KESALAHAN ORANG LAIN, HEBATKAH KITA ?


Pasal bulan nih banyak sangat penemuaan saintifik aku berkaitan masyarakat yang sangat anti pendosa, suka caci pendosa, dengan nasihat2 yg bombastik dan bahasa Melayu klasik. Semua nak post hina orang kutip beras, orang buang bayi, dan surat berantai,anak luar nikah, pelajar suka berzina dan kebanyakannya dapat kita temui dalam blog2 agama, FB , twit-twit, dan x ketinggalan web yg suka menyiarkan fakta bodoh2, semestinya pilihan yg cenderung untuk mengubah naluri masyarakat malaysia ke arah membenci pendosa, menghina pendosa walhal

Ada satu kisah, berkenaan seorang alim. Satu hari dia berjalan, kemudian terlanggar seorang nasrani. Semasa terlanggar itu, si alim berkata: “Tak guna punya ahli neraka”Si Nasrani marah. Si Nasrani berkata: “Apakah kau yang memegang neraka? Maka saksikanlah bahawasanya aku ini naik saksi bahawa Allah itu tuhanku, tiada tuhan selain Dia, dan Muhammad itu Rasul-Nya” Kemudian Si Nasrani meninggalkan si alim itu.
Si Alim meneruskan perjalanan, akhirnya dia melalui sebuah rumah. Keluar dari rumah itu gadis yang sangat cantik, hingga memikat dirinya. Maka dia segera bertemu dengan ayah perempuan itu, meminta untuk dikahwinkan dengannya. Rupanya, keluarga itu adalah keluarga nasrani. Si Ayah berkata:Jika kau hendak mengahwini anakku, maka masuklah ke agamaku ini, dan bekerjalah sebagai penternak khinzirku selama beberapa bulan”
Oleh kerana hatinya sudah sawan dengan perempuan itu, tanpa sedar, lelaki alim tadi bersetuju.
Satu ketika, lelaki nasrani yang sudah Islam tadi, melalui kembali jalan itu dan terserempak dengan lelaki alim tadi yang sedang mengembala khinzir.Apa yang sudah berlaku kepada kamu wahai muslim?”Si alim tadi menjawab: “Kerana aku menghinamu, maka Allah menukarkan kedudukan kita”

NAMPAK  ? kadang2 kebiasaan org yg membuat dosa diakhirnya, Allah berikan hidayah , ( bukan awek tapi hidayah petunjuk Allah ) ironinya atas sebab manusia yg alim atau masyarakat yg tidak pernah menebalkan muka untuk mengutip beras di atas jalan, Allah mampu membolak balikkan hati kita ke arah yg      salah atas sebab menghina mereka  ! Allah yg mengusai hati kita  !   mungkin suatu hari nanti nasib kita lebih buruk daripada mereka . Siapa yg tahu ? -_- "                                                                                                                  
Bagi yg hidup senang, ada laptop, ada internet, dan ada keluarga bahagia. Pernahkah  sedetik, sesaat kita terfikir siapa yg asyik mengutip beras di atas jalan tu, penganalisis saham ?, broker FOREX ? engineer Formula 1 ? bukan  !! semuanya org yg susah, mereka sanggup berhenti di jalan raya yg membunuh , menebalkan muka masuk akhbar tabloid semata-mata memikirkan anak mereka di rumah yg kelaparan  !! . Memang lah niat tidak mengahalalkan cara , tapi adakah masalah akan selesai apabila kita hina dan caci mereka, mengutuk, mengejek !! Ada yg cuba cari calan penyelesaiaan ? mendalami jiwa masyarakat yg terpaksa berbuat demikian ? ada ?
(> <,)

Masyarakat memang mudah mengeji, mudah menghina , memang cukup senang !  .Ada satu kejadian di mana seorang remaja mengantung diri kerana cinta di kawasan aku. Sebulan dok rumah haram mak aku x cerita langsung pasal benda tu. Dia memang malas nak cerita2 hal macam nih walaupun aku suka ambik tahu, biarlah. So aku tahu dari member aku tngh layan roti canai . Kesian , tapi apa peranan kita ? mencaci ? mengeji ? boikot solat jenazah ? lebih ramai masyarakat penempatan aku datang untuk mendoakan keselamatan dia di alam barzakh  kelak ceritanya, bukan aku nak cakap penempatan aku macam serambi Mekah ke apa ? Tapi itulah tanggungjawab muslim yg sebenar ! walaupun dia telah membuat dosa yg besar, tapi sebagai muslim kita harus melakukan sesuatu, aku cakap satu masyarakat, bukan mak dia jer, mudah mudahan Allah mengampunkan dosanya, selamatkan dia dari azab api neraka, atas keikhlasan masyarakat sekeliling, Allah memberi rahmat untuk mengampunkan dosanya , siapa yg tahu  ? ADUN ? mufti ? x der nya .  = (

Kita tidak tahu akan apa yang menimpa kita kelak ,kekal tidak menjadi pembuang bayi, tidak berzina, tidak mencuri, siapa yg tahu?   hanya kepada Allah kita wajib  memohon untuk menjaga hati dan diri kita, bukan ilmu agama yg terlampau tinggi menggunung sehingga ke Mesir, ada guru mana2 , kitab2 tebal2 kita hafal , dan sk agama .Bukan maksud aku nak cakap x perlu ilmu , perlu !!tapi kita wajib yakin bahawa ilmu tidak ke mana 2 tapi keredhaan Allah, penjagaan Allah terhadap hati ini. Itu yg penting , bukan kerjasama ming ming, Linny dengan Tuck jer.  = 0

Kalau kita lihat panaroma sekarang, zina dekat mana2, ramas2, seluk2, comolot, pakai tudung nampak G-string, apa yg kita buat ? mana masyarakat 'alim' yg menghina pengutip beras ? mana blogger2 'alim' agama pengutuk pendosa ? Masih ditakuk lama, mengutuk2 ! , post dekat FB bagi satu nusantara tahu , WTF ? btw,  nothing changes .Yg rasa pandai sikit jaja satu Malaysia buat ceramah kutuk2  pendosa , cerita dekat mak cik2 perihal anak muda skrg, biasanya ayat ni jer la " hiiie anak sapa la nih, x malu  betoi lah !!" end kat situ jer. Yg penceramah asyik jual buku dgn nak masuk TV jer lah kerjanya.

Dalam satu kejadian Bukit Mertajam, anak zina > mengandung > mak dia tolong buang bayi tu dekat tempat buang sampah ,pasal malu , end. Masyarakat kita kalau boleh  nak naik lori, pasang speaker, round satu desa, then caci 2 perbuatan dua beranak tersebut macam apek jual tilam masuk kampung. Aku pun rasa benda tu jahat , seram , apa punya org la . Tapi kalau kita menempatkan diri kita dalam dua beranak tersebut, apa yg kita akan lakukan. Most of us will say that it is easy, bagi la dekat org yg nak, letak la dekat surau ke apa. Cakap memang senang, x pernah lalui apa yg diorang hadapi. Kalau aku ,entah lah, nauzubillah. Sedih mengenangkan nasib diorang, mereka jadi macam tu bukan takut dosa ke apa tapi kerana takut dngn masyarakat sekeliling yg akan menerpa , mencaci dan etc.

Bila tngk anak jiran jalan berkepit dngn jantan , kita? geleng kepala jer tahu. post dekat FB, budak sk ni mengandung anak kembar, hasil zina pulak tu. Masa diorang ramas2 , kita x buat apa pun , kutuk jer.Sama la surat berantai ke apa ker , babi, sial anjing semua nak kata , bodohlah, karipap hangus lah, apam hangit and etc. Most la aku cakap, bukan all, org yg bagi surat berantai gelang dngn anting2 nih niat dia baik jer. Bila asyik maki hamun mamun , masalah x selesai, silap2 dia makin lari dari agama , sebab apa ?   
Bila org alim yg baca kitab tebal2 , ada 'guru'  , caiptain kapal terbang, I cupid Islam ,akulah  Islam sejati,( guru ajar perbaik tombol pintu ) ,hina org yg bodoh, dan tidak pandai, matang, mumaiz dan etc.  -_- "Ini bukan caranya. Bukanlah aku nak mintak supaya kerajaan import semua pendakwah asing dari Mesir, Jordan, dngn India pulak, replace semua pendakwah TV yg dah ada sekarang, tak selesai pun.


Bukanlah niat aku nak lawan blogger ke apa, x der manfaat pun. Niat cuma nak membetulkan apa yg dirasakan salah, ideologi yg salah, pemahaman yg salah dan juga etc. Aku juga pernah baca ideologi seseorang yg menginginkan politik Melayu bersatu, semua sekali, masing 2 nak joint persatuan tu, persatuan nih, bela keris, ada yg nak bela jawi, ada yg nak bela bahasa Melayu jer dan etc, tak boleh ker kalau satu jer macam nak tuntut kemerdekaan dulu, berundinglah  !! x rugi pun. ( ini cerita lain dah -_-" )

Bila kita mengajar anak kita bersedekah kepada peminta2 di pasar, apa yg sering kita bisikkan kepada anak kita ? belajar rajin 2 agar x jadi macam tu, nanti jadi pengutip beras di lebuhraya ! malu !! keturunan kita tidak macam tu. Apsal pulak ? Wtf ? . Kau rasa ada ke org harap jadi macam tu, main muzik kuat2 ,hantar mesej gelang rantai anting2, ditambah cuka lagi dengan pandangan menghina, jelek , dan etc. Kita sepatutnya memberi anak kita wang tersebut dan suruh dia sendiri meletakkan dalam bekas tersebut, beri dia ruang untuk berfikir sendiri mana yg salah yg betul. Kalau salah kita betulkan , bukan biarkan !! . Kata padanya , ini lumrah dunia, ada yg susah ada yg miskin. Kita yg bersyukur, bantu apa yg termampu, bukan jadikan pengemis sebagai pengajaran agar anak2 kita belajar rajin2 jer   : 0

Bila kita lalu lebuhraya , sembang dngn laki " teruknya la org nih pi kutip beras atas jalan, pencuri,mamun, x malu" , end. Ingat setan ada2 dekat mana  ! , kata pak hang budak kecik tak der dosa ,betul . Tapi ayat bini dia tu meresap macan span kuning dan tapak sulaiman kepada anak2 dia. Keputusannya , anak dia akan menjadi pembenci org miskin, pembenci org yg ada motor buruk jer ( nasib baik aku pakai LEGENDA 110 ) , hatinya akan tertanam sifat benci kepada org buat salah.

So nak buat apa  ?  bakor ? x payah    -_-  ?   ( dekat atas dah tulis  XXL dah, fahami sendiri )

Asyik pasal org kutip beras jer ? x !! semua sekali  !! pasal yg tu popular skrg, tu jer. no offense.

     

Popular posts from this blog

REVIEW SAYANGKU KAPTEN MUKHRIZ

kalau muka macam ni xder masalah. 


5 minit aku tengok cerita ni aku dah x puas hati. Aku dah cakap mana ade pompuan tergedik buat muka kiut sepanjang masa, dah la tak kena langsung dengan personaliti dia. Pasai nak bagi review tengok jugak la sampai episod 2. Director Malaysia ni memang keras kepala betui la. Cakap dengan abang dia pun gedik malampo cutttt aku kata cuttttttt, retake balik !!

Watak gedik melampao lampao ni tak salah kalau pelakon tu personaliti memang mcam tu, yg dah sampai tahap ni tasha shila,intan ladyana,  zara zya dengan nora danish je, diorang bila gedik orang suka tengok pasal gediknya memang kelakar, ni kalau gedik rasa nak tutup tv , kuku jari melingkor buat pe, aku cukup benci orang keje pakai orang dalam ni.

Jarak gedik kiut dengan gedik menyampah ni line dia dalam 5mm je jarak dia so bila ko dah terlebih line atau batasan dikatakan ko dah cross line tu habis, ko dah lintas north korea umpanya.


Kalau nak buat cerita pompuan gedik full time boleh, tapi kalau…

REVIEW BIAR AKU JADI PENUNGGU

Bosan, tengok hero, heroin dengan director dia aku dah rasa bosan. Kau membuat aku rasa bosan. Miera drama lorong cahaya je aku rasa best lain habuk, pergi la join director/drama yang best2 sikit, berlakon la dengan zul huzaimi xpun zamarul hisyam kalau luck baik hafidz roshdi, mamat tu power betul attraction dia tapi gi belakon ngan mak anak dua pulak, hampeh betul. Bagi hero chris pine pun tak selamat la drama ni. Janna berapa ratus drama pun macam ni la character dia x ubah dah, asraf pulak Allah tak tau nak cakap la, get out!!!. sikit sikit pompuan melayu jahat je pakai seksi minum arak, ape punya bangang statement ni nak putar masa ke apa.Tang mana miera seksinya aku x faham, kome ni x pernah tengok drama indonesia, singapore munasabah la sikit plot tu. sekejap fesyen hujan sekejap fesyen bini hafidz, so conclusion dia filem tom hanks 300000000 lebih best dari drama ni.

Aku panas betul double standard ni, hanez kena tendang pasai kahwin duda, mamat ni lulus pulak jadi hero, jamb…

REVIEW FILEM USIN UFO BIKIN KECOH

Filem ni aku rasa ada best ada x best. First 30 minit performance kathy azean dengan aishah elias memang best, lakonan diorang memang mantap dan kelako, 30 minit ni berbaloi tapi lepas tu kelaut.Kathy azean dulu selalu tengok dia jadi mak pshyco, nak tengok dia pun rasa takot, tapi bila buat kelakar dia memang lawak.
 Aishah elias ni memang sesuai watak romantic comedy banding minah siam tu. Ambik syuib main cast, lakonan dia macam zombie, tawar. Kalau ambik izzue islam ke mungkin cerita ni meletop, walaupun muka dia jambu tapi dia berlakon A1 dan dia natural kelakar. 
Trailer filem ni pulak sedih betoi la, tak tau nak cakap, sedih. Aku tak tau mana satu supporting actor mana watak utama, mana satu pelakon tambahan. Kaza pelakon hebat bagi la dia supporting actor, bukan pelakon tambahan. Joey pulak memang kelakar tapi bila team dngn syuk buat lawak xxx at mlm aku memang menyampah betul la, terlebih sangat, apa dapat buat lawak xx aku pun x faham la.
Lagi satu plot yg semak alif satar…