Skip to main content

Posts

REVIEW BO BAJET

Setengah jam aku tengok kenapa macam style hong kong 90an style dan bila dah habis baru aku tahu belakang tabir hampir semuanya adalah cina.(AKU TAK RASIS)

Syazwan aku tak minat janna pun aku tak minat, tapi pelakon lelaki yang pakai tocang dua dengan penjual sayur membuatkan aku nak tengok cerita ni sampai habis.

Ok ni adalah cerita/filem komedi yang berbajet rendah, tak bolehlah kita nak compare dengan filem sayang salmah atau kaki bakar.

Adakah filem ni kelakar, mungkin bagi orang yang tak pernah lihat filem hong kong 90 an atau baca komik utopia akan rasa filem ni kelakar dan bagi aku takde satu scene pun aku ingat lepas tengok filem ni.

Benda yang aku tak suka ada dua dalam cerita ni dan aku harap director Melayu faham dan dengar.

Jangan buat perbualan lucah kelakar dan seolah olah perkara itu adalah norma budaya. contoh scene tepi sungai bukit lepas tu pegang cover dada la. Percakapan lucah bukanlah budaya Melayu, dan mungkin ada orang rasa benda tu kelakar tapi aku rasa dialog…
Recent posts

HON DEPAN MASJID

Masa aku sekolah dulu aku solat jumaat. Masjid di tepi jalan dan beberapa orang kontraktor India sedang repair jalan menggunakan jentera berat yang menghasilkan bunyi yang bingit. Orang Masjid suruh kontraktor india untuk berhenti bekerja.

Orang India menghentikan kerja tanpa banyak soal, depa tinggalkan jentera dan pergi minum kedai cina berhampiran. Tidak ada pergaduhan dan tidak ada helmet mahupun VLC terbang.  Selesai orang Melayu solat, kontraktor india menyambung kerja repair jalan.


Aku menggunakan cerita dari shark tank. Pada suatu hari seekor anjing laut lapar, ikan sardin di kawasan perairan dia dah berkurangan. Jadi anjing laut ni pergi ke kawasan ikan jerung untuk mencari makanan. Anjing laut tersebut hilang ekor oleh ikan jerung dan semua anjing laut lain nampak darah di atas lautan. Semua anjing laut lain tidak berani untuk datang ke kawasan jerung.

BUDAK TAHFIZ MATI

JOYAH DAN MAK CUN

Aku dah bertahun tak tengok tv jadi bila baru baru ni aku tengok tv pecahan kaum telah dilakukan di tv. Tv Malaysia bersikap pecah dan perintah. Aku tengok tv sebab nak tengok drama Joyah.

Pada tahun 2008 tv masih bersifat terbuka, tv8 ada drama Melayu, ada cerita Inggeris, sekarang ?

Tv9 penuh dengan agama. Hijrah seangkatan dengannya.

Bagaimana membentuk masyarakat yang saling memahami kalau tv pun lain lain.

Berbalik kepada drama Joyah Tv9 memang best, macam ni layak bayar bell, jasmin, kaza, joey ini muka semua layak bayar sebab dia memberi sesuatu kepada masyarakat, hiburan. Menghiburkan masyarakat dan benda tu masyarakat rasa seronok jadi mereka ini semua layak dibayar.

Tapi malam ni tv9 tunjuk bola  jadi aku tengok tv3 mak cun. .....

Apabenda ni ?

Merapu acting ataupun method acting ? aku rasakan merapu acting. Habis jari jari tangan dengan kaki aku melingkor melihat mak cik ni semua membuat (cute acting?) merapu acting.

Sebab aku dah tengok Joyah dan Mak cun aku boleh bagi pe…

REVIEW FILEM J REVOLUSI

haha
Akhirnya, filem yang ditunggu tunggu rakyat Malaysia berjaya ditonton aku separuh masa pertama sampai part hans dalam peti ais sahaja hahaha.

Aku komen dari segi part teknikal dulu. Kamera semua 1 2 1 2 1 2 3 sahaja, seperti drama Melayu membuatkan aku rasa agak lame. Bukan lama but lame.

Serius la Malaysia takde steadicam ke apa, kalau tak tahu apa itu steadicam cameraman yang pakai baju macam ironman.

Kamera duk ambik muka apebenda ni.

Shot pulak macam gambar melompat aku cakap editor ni apahal. Motion picture dah jadi kanggaro picture.

Jalan cerita, virus , hq adik itu je yang aku dengar dan aku tak faham hehe sorry bro. bila Fatimah tu keluar aku rasa aku out dah.

Laki eira syazira berada dalam wavelength yang lain dalam movie nie, aku tak boleh analisa apa benda dia ni, seakan akan entah aku tak boleh analisa langsung apabenda dia ni macam particle baru dijumpai saintis dekat bumi ni.

Fazura...... mehh malas aku nak layan la dia ni.

Izara ..........entah aku takde mood la n…

CEGAH JENAYAH

selalu aku dengar di tv ahli politik bercakap mengenai mencegah jenayah, masyarakat perlu bersama membantu polis dan pihak berkusasa mencegah jenayah.

Jenayah ditafsirkan sebagai suatu perbuatan kesalahan yang dilakukan oleh manusia di mana melibatkan manusia yang lain dari segi aspek kemanusian.

Apabila banjir melanda negara bermaksud penduduk kawasan sekitar perlu bersedia menghadapi sebarang kemungkinan banjir yang akan berlaku.  Bersedia kemas baju untuk menumpang di balairaya dan sekolah sekolah yang berhampiran.

Kalau orang Dutch berfikiran macam ini kemungkinan negara mereka habis ditelan lautan adalah besar.

Begitu juga dengan jenayah. Jenayah tidak perlu dicegah kerana jenayah ada dalam setiap diri manusia sebagaimana yin dan yang yang mempunyai keseimbangan. Setiap manusia akan melakukan jenayah. Persoalannya sampai tahap mana manusia sanggup untuk melakukan jenayah, adakah sampai satu tahap mencederakan manusia dan membunuh manusia ?

Ada juga sesetengah pihak berkepentinga…

AZIRA AZIZ SALAH

Aku tak setuju bila kita katakan di mana budaya benci membenci, tidak bertoleransi diimport dari negara Arab kerana bukan semua negara Arab  benci membenci tapi di dalam video di atas Morgan Freeman melawat Masjid Biru di Turki dan untuk pengetahuan ramai, Orang Turki bukanlah Arab. Orang Turki adalah bangsa Turk yang berasal dari central Asia. Sekiranya Morgan Freeman membuat rakaman di negara Arab atau Arab Saudi, it will be catastrophic and disaster dan sekali lagi aku beritahu Arab lain budaya, Turki lain budaya. Kalau di Arab Morgan Freeman akan kena macam, entah maybe Black Hawk Dawn tu kot.


Ketik untuk lihat


Dan Azan pulak, aku takde langsung masalah dengan Azan melainkan aku ada anak kecil, rumah aku dekat dengan masjid dan speaker masjid menggunakan 10 000 Watt, dan saiz bass 10 meter, benda itu akan menjadi masalah dan kalau kita dengar azan Turki ni langsung tiada bass dan treble yang membuatkan jantung manusia bergegar.

Zaman dahulu orang perempuan Melayu hanyalah berkemba…